+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

Tudi srednješolci ZGNL so si v petek, 20. 11. 2015, potešili lakoto s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

V nadaljevanju pa objavljamo prispevek dijakinje, ki ima o slovenskem tradicionalnem zajtrku drugačno mnenje, kot ga zagovarja naš zavod.

“V petek 20. 11. 2015, je večina učencev namesto pouka imela “Tradicionalni slovenski zajtrk”, kar pomeni kruh, med in sadje. Tradicionalni slovenski zajtrk so uvedli predvsem zato, ker žal veliko ljudi ne je zajtrka, ki pa je najpomembnejši obrok, saj z njim dobimo energijo, ki jo potrebujemo v šoli. Na srečo raziskave kažejo, da veliko več mladih je zajtrk v zadnjih letih.

Nismo pa se vsi učenci udeležili zajtrka; jaz se ga nisem, ker ne jem “nezdrave” hrane, to je hrane, ki vsebuje gluten in ima visok glikemični indeks (hrana, ki nas ne nasiti in nam ne da veliko energije: hrana, kot je kruh vseh vrst, testenine, banane, sladkarije, med….). Ta živila niso zdrava in jih moramo jesti čim redkeje. Jaz zjutraj vstanem bolj zgodaj, da v miru pojem kakovosten in obilen zajtrk, vsako jutro pojem 250g polnomastne pasirane skute, ki je bolj zdrava od puste skute. Skuto obogatim s 55 grami indijskih oreščkov, 15 grami blanširanih mandljev ter dodam še 11 gramov pinjol, potem si skuham še 100 gramov polnozrnatega riža ter dodam nekaj graha. Takšen zajtrk imam vsak dan, je zdrav in poln dobrih snovi, da mi dovolj energije, da v šoli dosegam odličen uspeh. Prepričana sem, da se nezdrav “Tradicionalni slovenski zajtrk” lahko skrije pred mojim zajtrkom.

Hudo mi je, da veliko ljudi ne zajtrkuje oziroma je nezdravo hrano. Dijaki bi morali vstati le malce bolj zgodaj, saj bi se tako tudi pripravili za šolo in se morda izognili zamujanju k pouku ter imeli čas, da bi v miru pozajtrkovali.

Popolnoma podpiram zajtrk, ampak zdrav zajtrk brez kruha, medu, marmelade, piškotov, žit in podobnega, saj vas ta živila ne bodo napolnila z energijo.

Moja velika želja je, da bi postala nutricionistka in bi tako pomagala ljudem do boljše prehrane in počutja.”

Zapisala: Kristina Vidmar

Slike si lahko ogledate tukaj.

Dostopnost